Strike Zone este o fuziune perfecta a celor mai in voga tehnici din fitness la nivel mondial din prezent. Este vorba despre o metoda eclectica ce si-a propus sa imbine exercitii din arte martiale, cu exercitii de forta executate la sol, elemente inspirate din tehnica yoga si exercitii de echilibru postural, extrem de eficace, desfasurate pe ritmul muzicii.
Initiatorul proiectului Strike Zone Idea – Enrico Olivieri – isi propune sa ofere o metoda de antrenament extrem de eficace si inovativa atat pentru minte, cat si pentru corp, cu accent indeosebi pe zona abdominala.
Aceasta metoda este destinata oricarei persoane care doreste sa dezvolte un bun tonus muscular, dar si dobandirea unei posturi corecte. Fiecare exercitiu este conceput intr-o maniera care imbunatateste in principal stimularea musculaturii abdominale; sunt de asemenea, implicate in mod constant si musculatura fesiera, precum si o gama larga de grupe musculare care participa in mod activ.
Tipurile de antrenament Strike Zone:
1. CLASS (tip de antrenament SZ care utilizeaza exerciții de Combat in faza Dinamica).
2. ATHLETIC (tip de antrenament SZ care utilizeaza exercitii de atletism in faza Dinamica).
3. DEEP (tip de antrenament SZ care utilizeaza miscari din Kung Fu în faza Dinamica)
4. MOMA (tip de antrenament SZ care utilizeaza exercitii de Gimnastica Functionala in faza Dinamica; exista antrenamente MOMA BALANCE, MOMA POWER, MOMA DYNAMIC).
5. STEP UP (tip de antrenament SZ care utilizeaza exerciții de Step Atletic in faza Dinamica)
6. SPORTX ( este acel tip de antrenament SZ care utilizeaza in faza Dinamica simularea diferitelor sporturi, dezvoltandu-le ulterior in celelate trei faze Forta, Abilitate si Echilibru, cu ajutorul MO.MA. Acest antrenament poate fi facut atat in sala, cat si in aer liber).
7. BLADE (tip de antrenament SZ care utilizeaza exerciții executate cu spada de Samurai n faza Dinamica).
Metoda SZ este structurata in 4 faze (F1 Dinamica, F2 Forta, F3 Abilitate, F4 Echilibru Postural), cu mentiunea ca prin SZ controlam corpul in mod liber intr-un spatiu cvadrodimensional prin dezvoltarea fortei-stabilitatii-flexibilitatii. Tehnicile utilizate au intotdeauna ca scop consolidarea zonei abdominale, cu accent pe tonifierea musculaturii in sinergie cu aceasta. Filozofia SZ are la baza ideea conform careia cele patru faze sunt corespondentul celor 4 elemente esentiale din natura: foc, pamant, aer si apa. Astfel, fiecare faza corespunde caracteristicii unui element determinat: focul corespunde artelor martiale, pamantul corespunde exercitiilor de forta si tonifiere executate la sol, aerul corespunde tehnicilor de yoga, iar apa corespunde fazei de echilibru postural.
Spre deosebire de alte tipuri de clase de tonifiere a abdomenului, care, in general, tind sa intareasca musculatura abdomenului cu exercitii specifice, SZ include miscari care presupun o implicare contemporana si constanta a tuturor muschilor din aceasta zona, permitand o tonifiere generala extrem de armonioasa. Astfel, particularitatea acestei noi metode consta in faptul ca exercitiile sunt concentrate pe zona abdominala, dar sfarsesc a se reflecta in tot restul corpului: muschii abdomnali, de fapt denumiti de o contractie continua, nu sunt niciodata izolati de alti muschi, acestia lucrand in coordonare cu restul corpului. Exercitiile executate
atat in picioare, cat si la sol se succed intr-o ordine care garanteaza o implicare crescanda a abdomenului: dificultatea creste in mod gradat.
Exercitiile executate in cadrul metodei SZ se realizeaza cu corpul liber. In cadrul antrenamentelor din salile de sport sunt utilizate instrumente usoare, create in mod special pentru acest tip de antrenament: dispozitive rotunde, aplatizate de dimensiuni mici de aproximativ 9 cm in diametru care sunt tinute in fiecare mana pe durata antrenamentului. Aceste dispozitive sferice – MO.MA (Movement Manager), create manual din lemn, prezinta două fete simetrice, fiecare cu propria functionalitate: una din suprafete contine o protectie dintr-un material moale care face contactul cu palma mai placut, in timp ce cealalta suprafata contine un disc plat care faciliteaza contactul cu solul.
Text: Dada Iliescu