Gimnastica pentru bebelusi asociata cu masajul, este indicata inca din primele zile de viata atat pentru corectarea unor deficiente, cat si pentru dezvoltarea armonioasa. Masajul si gimnastica au rolul de a relaxa musculatura, stimula circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii. Bebelusul va avea un ritm de crestere echilibrat, evitandu-se astfel supraponderabilitatea, care e din ce in ce mai frecventa la copii.

Gimnastica pentru bebelusi se poate efectua acasa, impreuna cu mama sau un kinetoterapeut. Pregatit din toate punctele de vedere , kinetoterapeutul va lua in calcul aspecte importante pe care mama nu are cum sa le cunoasca si sa se bazeze, decat instinctiv. Gimnastica pentru bebelusi poate fi considerata si o forma terapeutica de joaca, putand fi considerata un prim pas spre socializare.

Gimnastica pentru bebelusi intre 3 şi 6 luni

Perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni este cea in care bebelusul invata sa stea culcat pe burtica si sa isi tina capul ridicat, de aceea o putem considera o perioada propice pentru e efectua exercitii ale gatului si trunchiului. Mai intai, culcam bebelusul cu fata in jos, cu capul într-o parte si il lasam in acesta pozitie pana cand nu isi mai poate tine capul ridicat.  In acest fel, muschii cefei se vor dezvolat armonios. Mai tarziu, pe la 5 luni, il ajutam sa ridice si partea superioara a trunchiului si sa se sprijine pe antebrate si coate. Daca repetati aceste exercitii de 3 ori pe zi, bebelusul va deveni mai puternic si mai pregatit sa se ridice. De asemenea, va puteti juca cu manutele si piciorusele, ridicandu-le, intinzandu-le sau masandu-le usor. Bebelusul va fi incantat de aceasta operatiune.

Gimnastica pentru bebelusi intre 6 şi 9 luni

In perioada 6-9 luni, gimnastica pentru bebelusi include tipuri mai variate de exercitii. De exemplu, puteti face extensii, rasuciri sau indoiri laterale, menite sa intareasca trunchiul copilului. Pentru picioruse, joaca este un exercitiu folositor si comfortabil. Apucati copilul de labele piciorului si flexati pe rand cate un piciorus, in timp ce pe celalalt il intinde, imitand astfel mersul pe bicicleta.

Gimnastica pentru bebelusi intre 9 şi 12 luni

Gimnastica pentru bebelusi intre 9 şi 12 luni este mai complexa si il ajuta sa se ridice în picioare. Cel mai eficient exercitiu este sa culcati bebelusul pe spate, sa ii cuprindeti gleznele cu mana stanga, sa ii indoiti genunchii si sa ii aduceti picioarele cat mai aproape de fundulet, iar cu mana dreapta sa apucati articulatiile mainilor. Urmatorul pas este sa ridicati bebelusul in sezut, apoi sa trageti de maini in sus. In acest fel, bebelusul se va sprijini pe talpi, isi va intinde corpul si se va ridica in picioare.

Il mai puteti invata mersul lateral, sprijinindu-se de marginea patului. Cand are nevoie, il sustineti de manute sau axila.  Dupa ce a invatat sa mearga, il puteti ajuta luandu-l de manute, tinand bratele intinse deasupra capului. Este recomandat sa lasati copilasul sa mearga doar in varful picioarelor la inceput, insa aveti grija ca, mai tarziu, sa calce cu toata talpa, deoarece acest exercitiu ajuta la intarirea boltei plantare si a gambelor.

Sursa: www.promama.ro

Sursa foto: healthymomsnetwork.org

Editor: Adina Voicu

 

error: Continutul este protejat !!