Ti-a spus cineva pana acum ca laptele nu este sanatos?
Ai crescut cu convingerea ca laptele este unul dintre alimentele de baza cele mai sanatoase. Diverse surse, mai mult sau mai putin credibile, continua sa te convinga cat este nutritiv si de remineralizant pentru oase, tocmai datorita aportului de calciu.
Inca de mici, mamele ne spun sa bem lapte pentru ca ne ajuta sa crestem mari si puternici. Reclamele din mass-media nu-ti arata ca laptele nu este sanatos, ci il recomanda sa fie inclus la fiecare mic dejun tocmai pentru ca ajuta la intarirea oaselor. Campaniile publicitare il descriu ca un aliment ”minune”, indispensabil celor mici, dar si adultilor sau batranilor.
Da, este adevarat ca laptele a salvat populatia in timpul razboaielor si in orice moment in care era amenintata de malnutritie. Este adevarat ca laptele a imbunatatit aportul nutritional al populatiilor sarace, insa consumul sau a fost extins prea mult si in perioadele de progres ale societatii.
In timpurile actuale in care traim, laptele nu este sanatos. Sau cel putin nu in modul in care ni se recomanda sa-l consumam.
De ce laptele nu este sanatos pentru om?
Ca sa intelegi mai bine, iti vom adresa doua intrebari. Cati dintre reprezentantii regnului animal (omul este un apartinator al regnului animal) consuma lapte si dupa perioada de intarcare? Cati consuma laptele altei specii animale?
Raspunsul este unul singur: OMUL.
Natura nu lasa lucrurile la intamplare. Mamele produc laptele pentru pui doar o perioada limitata de timp, iar dupa intarcare, niciun mamifer adult nu mai consuma lapte, cu atat mai putin laptele altei specii. Pentru ca necesitatile nutritionale ale adultului difera de cele ale nou-nascutului. Ba mai mult, nevoile nutritive difera si de la o specie la alta.
Diverse studii au aratat ca laptele nu este sanatos pentru fiintele umane. In plus, se pare ca este responsabil de aparitia unor probleme precum tulburarile gastrointestinale, dereglarile hormonale si chiar tumorile.
Totul se datoreaza compozitiei chimice a laptelui de vaca, de exemplu, comparativ cu laptele matern. Acesta contine:
- Prea multe proteine, din care doar jumatate sunt necesare corpului uman;
- Prea mult colesterol si grasimi saturate (responsabile de aparitia aterosclerozei);
- Prea mult calciu (concentratia este tripla fata de necesarul recomandat);
- Prea multe saruri minerale (circa 7 grame / litru);
- Anticorpi si nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii speciei respective, nu a omului.
Laptele nu este sanatos. Cat este de nociva cazeina?
In afara de laptele matern, celelalte tipuri de lapte de origine animala (inclusiv derivatele din lapte) au un continut ridicat de cazeina (80 % in laptele animal si 35 % in laptele matern). Daca laptele nu este sanatos, o buna parte din vina o poarta tocmai cazeina, o importanta proteina prezenta in lapte.
Dupa primii 5 ani de viata, organismul copilului si mai apoi a adolescentului si adultului nu mai sintetizeaza enzima responsabila de digestia cazeinei. Ca urmare a acestui ”handicap”, cazeina poate da nastere unor importante procese inflamatoare si dezechilibre:
- Intoxicatii cronice;
- Intolerante alimentare;
- Alterarea permeabilitatii intestinale (cauzeaza maladii inflamatorii si autoimune)
- Dependenta psihologica (cazeina este considerata un narcotic);
- Stari de nervozitate si de anxietate;
- Tulburari comportamentale;
- Celule tumorale (cazeina este un potent cancerigen).
De asemeni, prin pasteurizare, sunt eliminate toate enzimele necesare digerarii cazeinei, ceea ce creste in special riscurile maladiilor pediatrice:
- Probleme respiratorii (raceli, amigdalite);
- Alergii (urticarie, astm);
- Patologii cutanate (eczeme, dermatite).
Care sunt problemele corelate cu consumul frecvent de lapte?
- Laptele nu este sanatos, ci genereaza intoleranta la lactoza
In circa 70 % din cazuri, organismul fiintelor umane, odata depasita varsta de 6 ani, nu mai produce lactaza, enzima utila pentru metabolizarea lactozei. Intoleranta la lactoza se manifesta sub forma de dureri de cap, balonari, diaree, dureri abdominale etc.
- Laptele nu este sanatos, ci cauzeaza dezvoltarea tumorilor
Proteinele din lapte favorizeaza sinteza excesiva a factorilor de crestere IGF1, utili in etapele de crestere tocmai pentru ca accelereaza proliferarea celulelor. Insa in rest, nivelul lor ridicat este asociat cu riscul aparitiei cancerelor mamare, la ovare sau de prostata.
- Laptele nu este sanatos, ci este responsabil de “slabirea” oaselor
Desi laptele reprezinta o importanta sursa de calciu, furnizeaza si proteine animale acide care reduc pH-ul sangelui. Pentru normalizarea valorilor pH-ului, corpul va consuma mult mai mult calciu decat cel furnizat, iar intr-un final va ajunge sa si-l procure din oase, cauzand osteoporoza.
- Laptele nu este sanatos, ci creeaza dependenta insulinica
Se pare ca exista o anume legatura intre diabetul insulino-dependent (care debuteaza in tinerete) si produsele lactate. Responsabilitatea cade in seama unei proteine din lapte care declanseaza o reactie autoimuna din partea pancreasului.
- Alte consecinte care dovedesc ca laptele nu este sanatos
- Laptele si derivatele contin prea mult colesterol si grasimi “rele”, ce cresc riscurile obezitatii si maladiilor cardiovasculare;
- Laptele reprezinta principalul responsabil al alergiilor alimentare (in timp ce se digera, sunt eliberati peste 100 de antigeni);
- Proteinele laptelui cauzeaza colici abdominale in randul nou-nascutilor, chiar daca sunt hraniti cu lapte matern, atunci cand mamele consuma lapte si produse lactate.
Laptele nu este sanatos. Recomandari
Pentru favorizarea absorbtiei calciului, un rol important il are vitamina D si mai ales activitatea fizica. In combinatie, cei 2 factori contribuie la prevenirea osteoporozei si in general, la mentinerea starii de sanatate.
Iti recomandam sa faci cat mai multa miscare, iar daca nu ai timp sa mergi la sala sau conditiile meteo nu-ti permit sa te antrenezi in aer liber, cea mai buna alternativa ramane programul cu exercitii acasa.
Cate specii de animale isi proceseaza alimentele?? Raspuns: unul singur, omul. Si atunci cum puteti face acele analogii stupide si lipsite de sens??
Mai bine ati retrage acest articol, nu este adevarat cred nimic din ceea ce spuneti, svand in vedere cat lapte am consumat in ultimi 40 ani sau sunteti neavizati sau vreti sa umpleti si voi o pagina de net. Sunteti” 0″
Foarte adevarat ce scrie în acest articol. Abia acum după atâția ani am descoperit și eu, de la mai mulți medici si specialiști la care am fost, cât de nociv este laptele. L-am înlocuit cu lapte de orez și ma simt mult mai bine. Mulțumesc pentru articol, mai ales ca ma interesa varsta de la care nu mai este digerata cazeina in cazul copiilor.
Asta nu înseamnă ca nu o să te îmbolnăvești și o să ai o bătrânețe grea din acest motiv , învăț medicină holistică și acest articol este cel mai real dintre toate pe care le am văzut ! Nu îți dai seama ca am fost mințiți?
Cine a promovat aceste afirmatii, cine a facut studiile, care university le-a confirmati?
Ce fel de studii S-au facut?
Cum au fost selectate esantioanele pt observatii?
Aruncati afirmatii so ante fara nici o sustinere logic!
Butnariu , medicină Holistică o spune! Citește și tu , cititul îți deschide mintea să știi!
Cred ca e singura pagina care am vazut o spunând adevarul ! Felicitari ! Și da , așa este …din păcate am fost mințiți de mici ..
Faceți referire la faptul ca nici un animal nu mai consumă lapte după înțărcare ! Este de râs abordarea dumneavoastră !!! Ați dat vreodată lapte la un animal și l a refuzat !? Din contră îl mănâncă mai bine ca orice aliment ! Conceptul ca laptele este nesănătos, este un mit al modernității !!!!