Cu totii stim din propria experienta, cat este de important sa respiram corect, in special cand ne supunem corpul unui efort intens si indelungat. Dar in realitate, ce se stie despre acest mecanism indispensabil supravietuirii, pe care fiecare persoana il efectueaza in mod natural? Tu ce stii despre respiratia in timpul exercitiilor fizice?

Cat este de importanta respiratia in timpul exercitiilor fizice?

Pentru o mai buna rezistenta in timpul antrenamentelor acasa, la sala sau in mijlocul naturii, pentru a nu te obosi inutil, este esential sa-ti mentii postura corecta si mai ales, sa stii cum sa respiri corect. Optimizandu-ti respiratia, vei putea executa fiecare miscare mai fluid si vei vedea ca pana si antrenamentele dificile ti se vor parea mai usoare.

Respiratia in timpul exercitiilor fizice ajuta la oxigenarea tesuturilor, contribuie la imbunatatirea performantelor, economisind cu eficacitate energia. Inspiratia si expiratia trebuie sa fie regulate, la fiecare miscare si repetare a exercitiului.

In timpul activitatilor fizice, de la simpla plimbare, pana la cele mai intense exercitii cardio sau de body building, metabolismul si totodata consumul energetic al corpului se intensifica. Garantarea unui aport optim de nutrienti, astfel incat organismul sa fie apt sa sustina efortul, este conditionata de procesul respirator.

Sistemul respirator se afla intr-o stransa corelatie cu cel cardiovascular. Efortul intens va accelera atat bataile inimii, cat si frecventa respiratiei si este important ca respiratia in timpul exercitiilor fizice sa fie cat mai corecta. Astfel, le va furniza muschilor cantitatea necesara de oxigen, permitandu-i corpului sa elimine dioxidul de carbon in exces, rezultat in urma efortului fizic.

Respiratia in timpul efortului fizic. Inspiratie-expiratie, efectuarea corecta

Desi este un mecanism involuntar, in timpul desfasurarii, respiratia implica si interventia altor organe precum diafragma, cutia toracica sau muschii abdominali.

In mod constient, iti poti controla atat faza de inspiratie, cat si pe cea de expiratie, ca durata si frecventa sau chiar sa le intrerupi, intrand in apnee (incetarea voluntara / involuntara a procesului respirator).

Instructorii recomanda ca respiratia in timpul efortului fizic sa se desfasoare dupa cum urmeaza:

  • Sa inspiri cand corpul este relaxat si te pregatesti pentru urmatoarea miscare / repetare a unui exercitiu;
  • Sa expiri in timpul executarii miscarii / exercitiului, atunci cand efortul este mult mai intens.

Respiratia in timpul exercitiilor fizice. Pe nas sau pe gura?

De mici copii, am invatat ca trebuie sa respiram preferabil pe nas, nu pe gura, mai ales daca temperatura mediului ambiental este scazuta. Daca respiratia in timpul exercitiilor fizice se face pe nas, te vei proteja de bacterii si de toxine.

Pe de alta parte, aerul care trece mai intai prin cavitatile nazale, odata incalzit, va proteja caile respiratorii inferioare (plamanii, bronhiile) de patologiile specifice (viroze, tuse, bronsite, pneumonii).

Tehnica recomandata se poate dovedi utila in cazul activitatilor sportive desfasurate in aer liber, pe timpul sezonului rece. Insa respiratia pe nas limiteaza cantitatea de oxigen care intra si iese din plamani. In acest punct, mai apare inca o neclaritate: trebuie sa respiram pe nas sau pe gura?

In conditii particulare de oboseala, daca efortul este intens, intervine necesitatea ca respiratia in timpul exercitiilor fizice sa se faca pe gura. Insa o astfel de situatie nu trebuie sa reprezinte o regula, ci doar o exceptie.

Respiratia in timpul exercitiilor fizice. Recomandari

Pentru ca antrenamentele sa aiba succes, este indicat ca exercitiile sa nu se desfasoare retinandu-ti respiratia in momentul in care muschii se contracta si efortul este maxim.

In cazul sistemului imunitar slabit sau daca exista deja o predispozitie la maladiile respiratorii, te poti folosi de unele produse farmaceutice bronhodilatatoare, de ajutor in eliberarea cailor respiratorii si facilitarea inspiratiei-expiratiei.

Daca suferi de o afectiune respiratorie sau de alta natura, respectarea acestor recomandari nu inlocuieste insa indicatiile medicilor.

www.nonsolofitness.it,

www.esseresani.pianetadonna.it

www.my-personaltrainer.it

error: Continutul este protejat !!