Stiati ca romanii sunt catalogati drept unul din cele mai bolnave popoare din Uniunea Europeana? Unul dintre motivele principale il constituie stilul de viata, mai precis, felul in care mancam si mai ales ce mancam. In zilele noastre, dieta romanului este foarte saraca in fibre, fructe si legume. Consumam in jur de 5 grame de fibre pe zi, cand ar trebui sa consumam cel putin 30 de grame. Fructele si legumele apar in dieta noastra in special vara, iarna fiind foarte scumpe. Trebuie sa retii, de asemenea, ca fructele si legumele conservate nu isi pastreaza vitaminele si nutrientii necesari, majoritatea fiind distruse prin fierbere. Insa, legumele si fruntele nu constituie nici pe departe principala problema pentru bolile suferite, ci E-urile consumate in exces. Mancarurile preferate de romani sunt pline de E-uri periculoase care pot avea efecte foarte grave asupra organismului.
De ce E-uri trebuie sa te feresti?
Specialistii impart lista de e-uri in:
- e-uri care nu sunt periculoase, e-uri a caror cantitate recomandata zilnic nu ar trebui depasita
- e-uri care nu trebuie consumate.
Dintre acestea, vreau sa amintesc cateva pe care trebuie sa le eviti intotdeauna, uitandu-te cu atentie pe ambalajul produselor. E110 si E120 sunt e-uri periculoase, pe care le gasim in multe alimente. E110 mai este denumit si Sunset Yellow si il gasim mai ales in gemuri, marmelade, supe la plic, sosuri cu branza sau ciocolata calda. Acest aditiv provoaca grave alergii si este extrem de periculos in cazul persoanelor care sufera de astm. In tari precum Norvegia si Finlanda acest aditiv a fost interzis.
Aditivul E120 a fost intotdeauna pe lista de e-uri periculoase. Denumit si carmin, de culoare rosie, el se foloseste in sucuri si iaurt si este obtinut dintr-un gandac exotic. Asadar, cand mananci iaurt de zmeura frumos colorat, s-ar putea sa mananci un suc delicios de gandacei.
Din categoria de e-uri periculoase face parte si E123, numit si amarant. Este gasit cel mai frecvent in vinuri, bauturi spirtoase, jeleuri, icre de peste, inghetate. El poate provoca astm, eczeme, sindrom ADHD, afectiuni ale bebelusului daca mama consuma acest aditiv in timpul sarcinii si chiar moarte fatala. Amarantul este o planta care arata ca un spic cu floricele galbene sau rosii si este interzisa in multe tari.
Alte E-uri periculoase sunt E127 si E128. E127 sau eritrozina cauzeaza aparatia cancerului tiroidian deoarece contine iod, fiind permisa folosirea acestuia doar pentru ciresele confiate. E128 este un aditiv de culoare rosie care se foloseste in carnuri asa ca, inainte sa cumparam carne tocata sau carnati trebuie sa verificam daca ele contin acest E cancerigen.
E131 si E132 sunt considerate, de asemenea, E-uri periculoase. E131 este un colorant albastru folosit la dulciuri pentru a le face mai atractive pentru copii. Micutii care aleg astfel de dulciuri pot dezvolta sindromul de hiperactivitate sau ADHD. In cazul adultilor, consumul excesiv de E131 poate cauza ameteli, tremur, hipotensiune arteriala, reactoo alergice sau probleme de respiratie. Au fost persoane care chiar au intrat in soc anafilactic din cauza acestui aditiv alimentar. De ce sa alegi dulciuri cu o culoare nefireasca in loc sa pregatesti tu propriile retete, mult mai delicioase, acasa?
Lista de E-uri periculoase este lunga, nu vei putea niciodata sa le ocolesti pe toate, insa trebuie sa inveti sa le dozezi intelept pentru a-ti mentine sanatatea si vitalitatea. Oricum, ca privire de ansamblu, ar mai trebui sa eviti E230, E231, E232, E234, E235, E239, E242, E249, E250, E251, E252, E280, E281, E282, E283, E284, E285, E310, E311, E312, E315, E316, E320, E321, E338, E339, E340, E341, E343, E355, E363, E380, E385, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407, E410, E412, E413, E415, E416, E417, E418 si lista poate continua.
Editor: Adina Voicu
Are dreptate autorul articolului. Cititi si alte carti si veti intelege. Carti de M. Tomak,Hiromi Shynia sau Robert Morse.